Balter József festőművész
                                               alkotása


I. szt. Hubertus mise Szántódpusztán


I. Szent Hubertus misét tartottunk Szántódpusztán a kápolnadombon.
A misét Kocsi György Zamárdi plébános úr celebrálta.

 

A program része volt:

-  Magyar drótszőrű vizslafajták kiállítása

-  Tenyészszemle és klubkiállítás.
 

Röviden a legendáról

Történt egyszer, hogy az ifjú Hubertus vadászni indult. A törvénnyel szembeszegülve, nagypéntek ünnepnapján. Az ösztönei hajtották. Nemes vadra vágyott, a legnemesebbre, amit vadász csak kívánhat.
A kora hajnali, derengő erdőben egy csodálatos szarvast űzött. Hetedhét országon át üldözte pompás zsákmányát, míg végül célba vehette. A szarvas megállt egy magaslaton, agancsa között kereszt lángolt aranylóan. Szájából intelem szólt, amely szerint a világi örömöknek élő nemesifjú tévúton jár, nagyobb dolgokra van hivatva.
Így esett, hogy az áldozat kényszerítette térdre a vadászt, mert Hubertust ez a látomás teljesen megrendítette, sorsát teljesen megváltoztatta. Feladva korábbi dorbézoló életét kolostorba vonult, pap, majd püspök lett belőle.
Halála után szentté avatták. A vadászok és erdészek patrónusaként tisztelik az egykoron kalandvágyó nemes ifjút.
A szabadtéri szentmise után elkezdődött a magyar drótszőrűek kiállítása és tenyészszemléje.
A vizsla sokoldalúan használható vadász- munkakutya. Mezőn, erdőben és vízben egyaránt használhatónak kell lennie. Az alábbi jellemző tulajdonságokkal rendelkezik:

-  kiváló szaglás, határozott vadmegállás, apportkészség, az úszónyom célratörő, a víz szeretetével párosuló követése.
” Szigorú” zsűri méregette az általános megjelenést, a méretarányokat, a viselkedést és jellemet, továbbá a testfelépítést ( fej, nyak, törzs, farok, végtagok, a bőr, a szőrzet ) milyenségét. A szemle után az ennek megfelelő ebeket serlegekkel jutalmazták.

Következett a sok- sok bemutató. A megszimatolt apróvadat, például fácánt, mozdulatlanná dermedve állták. A lelőtt vadat megkeresték, és gazdájukhoz hozták. Igen sokoldalúak, jól tűrik a terep nehézségeit, az időjárás szélsőségeit. Jól dolgoztak, a vadat is nyomon követték és megtalálták.
A rendezvény főszervezője ismét Pomázi Ágoston
, az Országos Vadászkamara Somogy Megyei Területi Kynológiai Szakbizottság elnöke, a GATE Állattani Tanszék Kynológiai előadója volt,  aki maga is tenyésztő.

Újabb darabbal bővült a Somogy megyei vadászathoz kapcsolódó könyvek köre.
Pomázi Ágostonban régóta érlelődött a könyv megírásának gondolata, amelyre alkalmat nyújtott a 2006-os jubileumi év. 1936-ban és 1966-ban fogadták el ugyanis nemzetközi szinten önálló fajként a rövid- és a drótszőrű magyar vizslát. A két fajta olyan elismert, hogy megér egy kézikönyvet a bemutatásuk – mondta a szerző.
Műve tartalmaz történeti áttekintést, fajtaleírást, de a kiképzési módszerekről, állategészségügyi kérdésekről is olvashatunk benne.
 A könyv megvásárolható a Szántódpusztai idegenforgalmi és Kulturális Központban, melyet eddig is nagy érdeklődés övezett.


Tel./fax:  06-84/ 348-946

06-84/ 348-947

e-mail: szantodpuszta@gmail.com

weboldal:  www.szantodpuszta.hu/

Képgaléria: Szt. Hubertus mise

Tételek: 1 - 6 ból 28
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

>>>>>Köv. oldal:  FOTÓGALÉRIA