Köszöntő

TISZTELT LÁTOGATÓINK

Köszöntöm Önöket a Szántódpusztai Majorság és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. nevében.

A Szántódpusztai Majorság kimagasló épített öröksége hazánknak. A Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelében is szerepel, de igazi fénykorát a török hódoltságot követően élte, miután Grassó Vilibald tihanyi apát elkezdte a teljesen kifosztott, felégetett birtok újjáépítését.

A Majorságban ekkor a gazdaságban dolgozó cselédség lakóházai, az állatok és a termények tárolására szolgáló épületek álltak. Fejlesztésére először a 19. század közepén került sor, amikor megnövekedett a mezőgazdasági termékek iránti igény, emiatt szükségessé vált korszerű technológiák alkalmazása és új épületek létesítése.

Szántódpuszta egyedi értéke, hogy eredeti helyszínén őrizte meg a régebbi korok gazdálkodásának és életmódjának emlékeit. A 13 épített egységből álló műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Europa Nostra-díjat nyert. Újabb szükséges felújításokra 2021 és 2023 között került sor azért, hogy hosszú távon is megvédjük ezt a páratlan kulturális örökséget, különleges programlehetőséget nyújtva a Dél-Balatoni térségben.

A látogatók interaktív kiállításokon ismerhetik meg a major hétköznapjait és ünnepnapjait, szakrális vonatkozásait, kapcsolatát a Tihanyi Bencés Apátsággal.

A Majorság kiválóan alkalmas iskolás csoportok fogadására, számos olyan helyiséget alakítottunk ki, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat lehet lebonyolítani. A lovaspályán lovas- és sportversenyeket, családi napokat szervezünk, a pajta épülete céges rendezvények vagy esküvők otthona lehet. A hozzánk érkező családokat baba-mama szoba, illetve családi mosdó várja, a Rostalika nevű játszótér és a mezítlábas Kneipp ösvény ideális kikapcsolódás a legkisebbek számára.

A ménescsárda udvarán termelői piacteret tervezünk, az öregcsárda mellett új fűszer- és gyógynövénykertet telepítünk.

A Majorság tartalmi és infrastrukturális fejlesztése a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, megközelítően 1,8 milliárd forintos támogatással valósult meg, a Dunántúli Magasépítő Kft. és a Possibuild Kft. konzorciumának kivitelezésében.

Látogasson el hozzánk és legyen részese Ön is egy 19. századi Majorság hétköznapjainak és ünnepeinek!

Oláh Zsanett

ügyvezető igazgató

NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.